Jadłospis

Tekst - Izabela Tylkowska

Jadłospis od 04.06.2018 do 15.06.2018


ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK
PONIEDZIAŁEK
04.06.2018r.
Herbata
Pieczywo mieszane z masłem
Pasztet
Ogórek
Jabłko
Barszcz biały z ziemniakami
Pyzy drożdżowe z sosem jogurtowo -truskawkowym
Kompot

Kisiel
Herbatniki
Banan
Herbata
SKŁAD POTRAW, W TYM INFORMACJA O ALERGENACH ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W ŻYWNOŚCI NIEOPAKOWANEJ
Chleb pszenny: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól, mak, preparaty enzymatyczne, mąka sojowa, przeciwutleniacze drożdże woda
Chleb razowy: : mąka pszenna, woda, mąka żytnia, żytnia uldo Mąka żytnia, otręby żytnie, słonecznik, siemię lniane, sól, gluten pszenny, kwas askorbinowy, enzymy), słonecznik, siemię lniane, drożdże, kwas uldo
Masło: śmietana pasteryzowana, aromat naturalny maślany
Pasztet: woda , tłuszcz wieprzowy, mięso oddzielone mechanicznie z kurczaka, gęsi, wątróbka z kurczaka, wątróbka wieprzowa, jaja, kasza manna, serca z kurcząt, sól, białko sojowe, skrobia modyfikowana, cebula, papryka, przyprawy.
Dżem truskawkowy: truskawki, cukier, woda, syrop glukozowo- fruktozowy, substancje żelujące, pektyna, substancje zagęszczające- guma gaur, regulatory kwasowości- kwas cytrynowy i cytrynian trisodowy, przeciw utleniacze- witamina C
Barszcz biały: skrzydełka, marchew, pietruszka ,seler , por, sól, pieprz, ziele angielskie, kwasek cytrynowy, śmietana, mąka pszenna, ziemniaki
Mąka pszenna, Jajka, drożdże, mleko
Jogurt naturalny, truskawki
.Ciasteczka: mąka pszenna, woda, emulgaor E472, mąka sojowa, preparat enzymatyczny, kwas L-askorbinowy
Kisiel: sok owocowy, mąka ziemniaczana
banan
WTOREK
08.05.2017r.
Płatki owsiane na mleku
Pieczywo mieszane z masłem
Ser biały
Rzodkiewka
Kiwi
Zupa pomidorowa z ryżem
Paluszki rybne
Ziemniaki
Surówka z kiszonej kapusty
Kompot
Bułka z miodem
Winogrono
Herbata
SKŁAD POTRAW, W TYM INFORMACJA O ALERGENACH ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W ŻYWNOŚCI NIEOPAKOWANEJ Mleko
Płatki owsiane
Chleb pszenny: (mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól, mak, preparaty enzymatyczne, mąka sojowa, przeciwutleniacze drożdże woda
Chleb razowy: : mąka pszenna, woda, mąka żytnia, żytnia uldo Mąka żytnia, otręby żytnie, słonecznik, siemię lniane, sól, gluten pszenny, kwas askorbinowy, enzymy), słonecznik, siemię lniane, drożdże, kwas uldo
Ser twój ulubiony :śmietanka, kultury bakterii fermentacji mlekowej.
Powiodła śliwkowe : śliwki, cukier, woda, syrop glukozowo- fruktozowy, substancje żelujące, pektyna, substancje zagęszczające- guma gaur, regulatory kwasowości- kwas cytrynowy i cytrynian trisodowy, przeciw utleniacze- witamina C
Masło(śmietana pasteryzowana, aromat naturalny maRzodkiewka
:
Skrzydełka ,marchew, pietruszka, seleri, sól,koncentrat pomidorowy,ryż pieprz, mąka pszenna, śmietana
Filet z mintaja,bułka tarta Mąka pszenna, jajka, olej, przyprawy
Ziemniaki
Jabłka cukier
Bułka pszenna: : mąka pszenna, woda, drożdże, emulgaor E472, mąka sojowa, preparat enzymatyczny, kwas L-askorbinowy
Masło(śmietana pasteryzowana, aromat naturalny maślny
Miód
herbata
ŚRODA
09.05.2018r
Płatki z mlekiem
Pieczywo mieszane z masłem
Jajecznica
Pomidor, szczypiorek
Jabłko
Zupa buraczkowa z makaronem
Filet z kurczaka
Ziemniaki z koperkiem
Ogórek kiszony
Sok
Jogurt owocowy
Wafle ryżowe
Herbata

SKŁAD POTRAW, W TYM INFORMACJA O ALERGENACH ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W ŻYWNOŚCI NIEOPAKOWANEJ
Mleko
Płatkii kukurydziane : mąka 61.9%, pszenna pełnoziarnista, 31,7%pszenna, kukurydziana, cukier, %syrop glukozowy, ekstrakt słodowy jęczmienny, olej palmowy, emulgator-lecytyna słonecznikowa, sól, aromat, cynamon, wanilina, SUBSTANCJE WZBOGACAJĄCE: witaminy i składniki mineralne, niacyna, kwas pantotenowy ryboflawina B2wit. B6, tiamina b1, kwas foliowy, witamina D, wapń, żelazo
Chleb pszenny: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól, mak, preparaty enzymatyczne, mąka sojowa, przeciwutleniacze drożdże woda
Chleb razowy: : mąka pszenna, woda, mąka żytnia, żytnia uldo Mąka żytnia, otręby żytnie, słonecznik, siemię lniane, sól, gluten pszenny, kwas askorbinowy, enzymy), słonecznik, siemię lniane, drożdże, kwas uldo
Jajka
Masło(śmietana pasteryzowana, aromat naturalny maślny
Majonez:olej rzepakowy,jaja, sól, musztarda,cukier, przyprawy
Pomidor, szczypiorek
Jabłko
:
Skrzydełka ,marchew, pietruszka, seler, buraczki, sól, pieprz, mąka pszenna, śmietana
Makaron lubella: mąka makaronowa pszenna, jaja.
Ogórek kiszony
filet,sól,pieprz, bułka tarta, jajka, olej
Ziemniaki ,koperek
Sok
Jogurt: mleko odtłuszczone (35,4%), serwatka (z mleka0odtworzona, woda, cukier, śmietanka, skrobia modyfikowana, żelatyna, żywe kultury bakterii jogurtowych, aromat, proszek truskawkowy, (skoncentrowany sok truskawkowy, maltodekstryna0, barwnik: karminy, witaminy: kwas foliowy, witaminaB6 witamina B12
CZWARTEK
10.05.2018r
Herbata
Pieczywo mieszane z masłem
Szynka z komina
Ogorek zielony
Papryka
Gruszka
Zupa brokułowa na skrzydełku z grzankami
Pierogi z serem
Surówka z marchewki
Kompot wiśniowy
Kasza manna z sokiem malinowym
Herbata
SKŁAD POTRAW, W TYM INFORMACJA O ALERGENACH ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W ŻYWNOŚCI NIEOPAKOWANEJ
Chleb pszenny: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól, mak, preparaty enzymatyczne, mąka sojowa, przeciwutleniacze drożdże woda
Chleb razowy: : mąka pszenna, woda, mąka żytnia, żytnia uldo Mąka żytnia, otręby żytnie, słonecznik, siemię lniane, sól, gluten pszenny, kwas askorbinowy, enzymy), słonecznik, siemię lniane, drożdże, kwas uldo
Masło: śmietana pasteryzowana, aromat naturalny maślany)
Szynka z komina: mięśnie z szynki wieprzowej bez kości 96%, woda, dekstroda, stabilizator, E452, E451, E450, sól, przeciwutleniacze E301, wzmacniacz smaku E621, substancja konserwująca E25
Ogórek zielony
Papryka
Gruszka
Zupa brokulowa: skrzydełka, marchew, pietruszka, , por, sól, pieprz, brokuły, śmietana, mąka pszenna,

Ser twój ulubiony :śmietanka, kultury bakterii fermentacji mlekowej.
Mąka pszenna, jajka,
Wiśnie mrożone, cukier
Mleko
Kasza manna
Sok
PIĄTEK
11.05.2018r.
Płatki z mlekiem
Pieczywo mieszane z masłem
Ser żółty
Sałata
Pomidor
Winogrono
Zupa grochowa z ziemniakami
Spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem
Ogórek konserwowy
Kompot wiśniowy
Galaretka
Herbata
Biszkopty
Truskawki
SKŁAD POTRAW, W TYM INFORMACJA O ALERGENACH ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W ŻYWNOŚCI NIEOPAKOWANEJ Mleko
Płatkii kukurydziane : mąka 61.9%, pszenna pełnoziarnista, 31,7%pszenna, kukurydziana, cukier, %syrop glukozowy, ekstrakt słodowy jęczmienny, olej palmowy, emulgator-lecytyna słonecznikowa, sól, aromat, cynamon, wanilina, SUBSTANCJE WZBOGACAJĄCE: witaminy i składniki mineralne, niacyna, kwas pantotenowy ryboflawina B2wit. B6, tiamina b1, kwas foliowy, witamina D, wapń, żelazo

Masło: śmietana pasteryzowana, aromat naturalny maślany)
Chleb pszenny: (mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól, mak, preparaty enzymatyczne, mąka sojowa, przeciwutleniacze drożdże woda
Chleb razowy: : mąka pszenna, woda, mąka żytnia, żytnia uldo Mąka żytnia, otręby żytnie, słonecznik, siemię lniane, sól, gluten pszenny, kwas askorbinowy, enzymy), słonecznik, siemię lniane, drożdże, kwas uldo
Ser żółty: mleko pasteryzowane, sól spożywcza, stabilizator: chlorek wapnia, substancja konserwująca: (z jaj)kultury bakterii mlekowych(mleko) podpuszczka mikrobiologiczna, barwnik
Zupa grochowa: skrzydełka, marchew, pietruszka, , por, sól, pieprz, ziele angielskie, groch, ziemniaki

Makaron lubella: mąka makaronowa pszenna, jaja.

mięso wieprzowe, majeranek sól, pieprz, mąka , olej, koncentrat pomidorowy

Ogórek konserwowy
Wiśnie mrożone, cukier
Biszkopt: cukier, skrobia pszenna, mąka pszenna, jajka w płynie, woda, sucha masa mleczna, substancje spulchniające, dwufosforan sodu, soda oczyszczona, emulgatory, E 471, E475, mleczan wapnia, sól, barwnik, beta karoten, aromat waniliowy
Cukier, żelatyna wieprzowa, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromaty, barwniki: antocyjany, kurkumina. może zawierać soję, mleko, pszenicę i orzechy laskowe.
PONIEDZIAŁEK
14.05.2018r.
Kakao
Pieczywo z masłem
Kiełbaski wieprzowe
Pomidor
Szczypiorek
Gruszka
Zupa kalafiorowa z ziemniakami
Naleśniki z dżemem i cukrem pudrem
Sok
Sałatka jarzynowa
Chleb z masłem
Herbata z cytryną i miodem
Pomarańcza
SKŁAD POTRAW, W TYM INFORMACJA O ALERGENACH ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W ŻYWNOŚCI NIEOPAKOWANEJ Mleko
Kakao
Chleb razowy: : mąka pszenna, woda, mąka żytnia, żytnia uldo Mąka żytnia, otręby żytnie, słonecznik, siemię lniane, sól, gluten pszenny, kwas askorbinowy, enzymy), słonecznik, siemię
Chleb pszenny: (mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól, mak, preparaty enzymatyczne, mąka sojowa, przeciwutleniacze drożdże woda
Kiełbaski: mięso wieprzowe 80%, woda, sól, substancje konserwujące (E250), skrobia ziemniaczana, stabilizator (E331 iii), emulgator (E472c), cukry
Masło(śmietana pasteryzowana, aromat naturalny maślany)
Zupa : skrzydełka, marchew, pietruszka, , ziemniaki, por, , kalafior sól, pieprz, ziele angielskie, śmietana, mąka pszenna
Mąka, jajka,mleko, olej
Dżem truskawkowy: Dżem truskawkowy- truskawki, cukier, woda, syrop glukozowo- fruktozowy, substancje żelujące, pektyna, substancje zagęszczające- guma gaur, regulatory kwasowości- kwas cytrynowy i cytrynian trisodowy, przeciw utleniacze- witamin C
Marchew, pietruszka,ogórek, seler,jajka,
Majonez{olej, żółtko jaja, ocet, musztarda,cukier,sól
Chleb pszenny: (mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól, mak, preparaty enzymatyczne, mąka sojowa, przeciwutleniacze drożdże woda
Masło(śmietana pasteryzowana, aromat naturalny maślany)
Pomarańcza
WTOREK
15.05.2018r.
Herbata
Pieczywo mieszane z masłem
Szynka z komina
Ogorek zielony
Papryka
Gruszka
Kapuśniak z ziemniakami
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Ryż
Surówka z marchewki
Kompot
Serek Danio
Chrupki kukurydziane
Herbata
Jabłko
SKŁAD POTRAW, W TYM INFORMACJA O ALERGENACH ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W ŻYWNOŚCI NIEOPAKOWANEJ
Chleb pszenny: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól, mak, preparaty enzymatyczne, mąka sojowa, przeciwutleniacze drożdże woda
Chleb razowy: : mąka pszenna, woda, mąka żytnia, żytnia uldo Mąka żytnia, otręby żytnie, słonecznik, siemię lniane, sól, gluten pszenny, kwas askorbinowy, enzymy), słonecznik, siemię lniane, drożdże, kwas uldo
Masło: śmietana pasteryzowana, aromat naturalny maślany)
Szynka z komina: mięśnie z szynki wieprzowej bez kości 96%, woda, dekstroda, stabilizator, E452, E451, E450, sól, przeciwutleniacze E301, wzmacniacz smaku E621, substancja konserwująca E25
Ogórek zielony
Papryka
Gruszka
, Zupa: marchew, pietruszka skrzydełka, kapusta,ziemniaki, sól, pieprz, mąka pszenna, , śmietana
Filet z kurczaka,koncentrat pomidorowy, przyprawy
Ryż
Porzeczki, cukier
Serek Danio: twaróg odtłuszczony z mleka, śmietanka, woda, cukier, skrobia modyfikowana, syrop glukozowo-fruktozowy,naturalny aromat waniliowy, żelatyna
Chrupki: kaszka kukurydziana może zawierać gluten oraz nasiona sezamu
ŚRODA
16.05.2018r.
Herbata z miodem
Pieczywo mieszane z masłem
Jajko gotowane
Rzodkiewka, szczypiorek
Gruszka
Rosół z makaronem
Kotlet mielony
ziemniaki
Mizeria
Kompot
Chleb z dżemem
Herbata
Jabłko
SKŁAD POTRAW, W TYM INFORMACJA O ALERGENACH ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W ŻYWNOŚCI NIEOPAKOWANEJ Chleb pszenny: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól, mak, preparaty enzymatyczne, mąka sojowa, przeciwutleniacze drożdże woda
Chleb razowy: : mąka pszenna, woda, mąka żytnia, żytnia uldo Mąka żytnia, otręby żytnie, słonecznik, siemię lniane, sól, gluten pszenny, kwas askorbinowy, enzymy), słonecznik, siemię lniane, drożdże, kwas uldo
Masło: śmietana pasteryzowana, aromat naturalny maślany)
Miód
Jajka

,
Skrzydełka,marchew, seler, ,pietruszka, sól, pieprz, ziele angielskie,
Makaron lubella: mąka makaronowa pszenna, jaja.
Mięso mielone z łopatki, jaja,bułka pszenna, przyprawy
Śmietana

Ziemniaki, olej
Chleb pszenny: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól, mak, preparaty enzymatyczne, mąka sojowa, przeciwutleniacze drożdże woda
Dżem truskawkowy: Dżem truskawkowy- truskawki, cukier, woda, syrop glukozowo- fruktozowy, substancje żelujące, pektyna, substancje zagęszczające- guma gaur, regulatory kwasowości- kwas cytrynowy i cytrynian trisodowy, przeciw utleniacze- witamin
Jabłko
CZWARTEK
17.05.2018r.
Zupa budyniowa
Pieczywo mieszane z masłem
Kiełbaski wieprzowe
Ketchup
Pomidor
Rzodkiewka
Gruszka
Zupa ogórkowa z ziemniakami
Makaron z serem i truskawkami
Kompot

Pizza z serem i sosem pomidorowym
Herbata
SKŁAD POTRAW, W TYM INFORMACJA O ALERGENACH ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W ŻYWNOŚCI NIEOPAKOWANEJ Mleko
Kawa Inka
Chleb pszenny: (mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól, mak, preparaty enzymatyczne, mąka sojowa, przeciwutleniacze drożdże woda
Chleb razowy: : mąka pszenna, woda, mąka żytnia, żytnia uldo Mąka żytnia, otręby żytnie, słonecznik, siemię lniane, sól, gluten pszenny, kwas askorbinowy, enzymy), słonecznik, siemię lniane, drożdże, kwas uldo
Kiełbaski: mięso wieprzowe 80%, woda, sól, substancje konserwujące (E250), skrobia ziemniaczana, stabilizator (E331 iii), emulgator (E472c), cukry( mal todekstryna, dekstroza), wzmacniacz smaku (E621) przeciwutleniacz (E301), E316), izolowane białko sojowe, przyprawy naturalne, ekstrakty przypraw, (cytryna, gorczyca0 gałka muszkatołowa, cykoria, regulator kwasowości 9E262)barwniki (E120) Alergeny: soja gorczyca
Ketchup: pomidory(160g pomidorów zużyto na 100g produktu, cukier skrobia modyfikowana, kukurydza, sól, regulator kwasowości-kwas octowy i kwas cytrynowy, naturalne aromaty, przyprawy, substancja konserwująca, benzoesan sodu, śladowe ilości selera
Masło(śmietana pasteryzowana, aromat naturalny maślany)
Rzodkiewka
Pomidor
Gruszka
, Zupa : marchew, pietruszka skrzydełka, ogórek kiszony, sól, pieprz, mąka pszenna, , śmietana
Makaron lubella: mąka makaronowa pszenna, jaja.
Serek Danio: twaróg odtłuszczony z mleka, śmietanka, woda, cukier, skrobia modyfikowana, syrop glukozowo-fruktozowy,naturalny aromat waniliowy, żelatyna
Truskawki
Porzeczki, cukier
Mąka , jajka, olej, drożdże,cukier,sól

Ser żółty: mleko pasteryzowane, sól spożywcza, stabilizator: chlorek wapnia, substancja konserwująca: (z jaj)kultury bakterii mlekowych(mleko) podpuszczka mikrobiologiczna, barwnik
herbata
PIĄTEK
18.05.2018r.
Płatki z mlekiem
Pieczywo mieszane z masłem
Serek topiony
Papryka
Jabłko
Zupa pomidorowa z makronem
Filet z ryby zapiekny z warzywami
Ziemniaki
Kompot
Bułka z kremem czekoladowym
Herbata
Marchewka
SKŁAD POTRAW, W TYM INFORMACJA O ALERGENACH ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W ŻYWNOŚCI NIEOPAKOWANEJ Mleko
Płatki: mąka 61.9%, pszenna pełnoziarnista, 31,7%pszenna, kukurydziana, cukier, kakao 7.1%syrop glukozowy, ekstrakt słodowy jęczmienny, olej palmowy, emulgator-lecytyna słonecznikowa, sól, aromat, cynamon, wanilina, SUBSTANCJE WZBOGACAJĄCE: witaminy i składniki mineralne, niacyna, kwas pantotenowy ryboflawina B2wit. B6, tiamina b1, kwas foliowy, witamina D, wapń, żelazo
Chleb pszenny(mąka pszenna typ 450 drożdże woda (mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, drożdże, sól, mak, preparaty enzymatyczne, mąka sojowa, przeciwutleniacze drożdże woda
Chleb razowy: : mąka pszenna, woda, mąka żytnia, żytnia uldo Mąka żytnia, otręby żytnie, słonecznik, siemię lniane, sól, gluten pszenny, kwas askorbinowy, enzymy), słonecznik, siemię lniane, drożdże, kwas uldo

Masło(śmietana pasteryzowana, aromat naturalny maślny
Ser topiony: woda, ser, masło, odtłuszczone mleko w proszku, sole emulgujące: E450, E452, białka mleka, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, zioła, sól, cebula suszona, aromat, czosnek suszony.
Szynka z komina: mięśnie z szynki wieprzowej bez kości 96%, woda, dekstroda, stabilizator, E452, E451, E450, sól, przeciwutleniacze E301, wzmacniacz smaku E621, substancja konserwująca E250, pieprz, ziele angielskie, aromat dymu wędzonego.
Papryka ,Jabłko
Zupa skrzydełka, koncentrat pomidorowy,marchew, pietruszka, śmietana, mąka pszenna, :
Filet z ryby, marchew, pietruszka, cebula
Ziemniaki, koper
Fasola szparagowa
Porzeczki, cukier
Bułka pszenna: : mąka pszenna, woda, drożdże, emulgaor E472, mąka sojowa, preparat enzymatyczny, kwas L-askorbinowy
Krem czekoladowy:mleko odtłuszczone, kakao, orzechy, soja,emulgator olej palmowy, cukier










© 2012-2016 Przedszkole Gminne w Kramsku, ul. Chopina 12, 62-511 Kramsk, tel. 63 2470004 w. 226, e-mail: przedszkole.kramsk@gmail.com